VajinismusVAJİNİSMUSErtelemeyin, ÖzgürleşinBAŞARI ÖYKÜLERİMENÜ

Vajinismus ve Tüp Bebek

Vajinismus ve Tüp Bebek

Vajinismus ve Tüp Bebek Tedavisi

Yıllarca yanlış veya gereksiz vajinismus tedavileri ile zaman kaybeden, bir türlü sonuca ulaşamayan ve vajinismus tedavilerinden artık pes eden hastalar ‘birbirimizi seviyoruz, en azından bari çocuk sahibi olalım, hiç olmazsa bir çocuğumuz olsun’ gibi düşüncelerle tüp bebek, mikroenjeksiyon ve aşılama tedavilerine başvurabilmektedir.

Vajinismus hastaları tüp bebek ve mikroenjeksiyon tedavisi ile gebe kalabilir mi?

Evet. Vajinismus hastaları tüp bebek, mikroenkeksiyon veya değişik kısırlık tedavi yöntemleri gebe kalabilirler.

Ancak ilişkiye dahi giremeyen çiftlerin yalnızca çocuk istemi nedeni ile tedavi görerek gebe kalma düşüncesi ne kadar doğru olabilir? Yine de her şeye rağmen vajinismus hastaları tüp bebek, mikroenjeksiyon ve aşılama gibi kısırlık tedavilerini deneme yoluna gidebilirler.

Vajinismus hastalığı olan hastaların tüp bebek ile gebe kalmalarında ve gebelik sonrası doğum yapmalarında bazı sakıncalar vardır. Bu dezavantajları şu şekilde özetleyebiliriz:

a) Tüp bebek tedavilerindeki başarı oranı çok daha düşüktür. Tüp bebek tedavilerinde başarı oranı tüm dünyada ortalama % 40-50 arasındadeğişmektedir. Bu oran bir anlamda % 60 oranında başarısızlık demektir. Bireye özgü – Doğru – Bilimsel tedavi teknikleri ile günümüzde vajinismus hastalığındakivajinismus tedavi başarı oranı 0 e yakındır.

b) Hormon ilaçlarının yan etkileri fazladır. Tüp bebek ve mikroenjeksiyon tedavilerinde hastalara verilen hormonal ilaçların pek çok yan etkileri mevcuttur. Yumurtalık ve meme kanseri üzerindeki etkiler halen tartışma konusudur. Ayrıca deneme sayısı arttıkça daha erken menopoz riski de artmaktadır.

c) Vajinismus hastalarının tüp bebek sırasında muayene ve ultrasona girmeleri de zordur. Tüp bebek tedavisi sırasında, yumurta takibi yapılırken hastalar ortalama 8-10 kez vajinal ultrasona girmek zorundadırlar. Jinekolojik muayeneler, yumurta toplama (OPU) ve embriyo transferi (ET) işlemlerinin tamamı sıkıntılı bir hale gelecektir.

Tedavi görmemiş vajinismus hastalarında vajina içinden ultrason yapılması da çok zor olduğu için iki alternatif doğacaktır. Birincisi karından yapılan ultrasonla yumurta takibi. Karından ultrasonda görüntü netliği oldukça azdır; bu nedenle tüp bebek tedavi başarısı da oldukça düşmektedir. İkinci çözüm ise vajinal ultrasonların genel anestezi altında yapılması. Bu durumda da kişi pek çok kez anestezi riskleri ile karşı karşıya kalacaktır.

d) Tüp bebek tedavileri ile elde edilen gebeliklerdeki riskler, doğal yolla olanlara göre çok daha fazla fazladır. Tüp bebekle elde edilen gebelikler normal yolla elde edilenlere göre daha fazla risk taşır. Tüp bebek ile hamile kalanlarda düşük, erken doğum, dış gebelik, suyun erken gelmesi, çoğul gebelik, fetal anomali (bebekteki doğumsal anormallikler) gibi riskler normal yolla (ilişki ile) gebe kalanlara göre çok daha yüksektir.

e) Tüp bebek tedavileri, vajinismus tedavilerine oranla daha pahalıdır. Vajinismus tedavi maliyetleri genel olarak tüp bebek tedavilerine göre çok daha uygundur. Kullanılan ilaçların çoğu yurt dışından gelmekte ve kısırlık (infertilite) tedavisi gören hastalar oldukça yüksek meblağlar ödemek zorun kalmaktadır. Bu maliyetler vajinismus tedavilerine oranla çok daha fazla olmaktadır.

f) Tüp bebek tedavisi ile gebelik oluşsa da cinsellik geri gelmeyecektir. Vajinismus hastalığı için başarılı bir cinsel tedavi ile hem sağlıklı bir cinsel birliktelik gerçekleşecek hem de çiftler doğal yollardan bebek sahibi olmanın mutluluğunu yaşayacaklardır. Her ne kadar tüp bebek (IVF) ve mikroenjeksiyon (icsi) gibi suni tedavi yöntemleri ile gebelik şansı olsa da, bu cinsel ilişkiyi geri getirmeyecektir.

g) Tüp bebek ile hamile kalan vajinismus hastaları vajinal doğum yerine sezaryen ile doğuracaklardır.
Tüp bebekle gebe kalan vajinismus hastalarının çoğunda normal doğum korkularından dolayı, doğum şekli çok büyük bir olasılıkla sezaryen olacaktır. Hem sezaryen operasyonlarının riskleri normal doğuma göre daha yüksektir, hem de sezaryen sonrası vajinismus sorunu devam edecektir.

Vajinismus hastaları aldıkları cinsel terapi sonrasında vajinal doğum (normal doğum) yapabilirler.

h) Doğum gerçekleşse de vajinismus sorunu çözümlenmeyecektir.
Vajinismus hastalığı olan çiftler her ne kadar tüp bebek tedavisi ile çocuk sahibi olsalar da, cinsel ilişkinin gerçekleşememesi nedeniyle evliliklerde yaşanılan problemler devam edecektir.

Vajinismus ve kesin çözüm

Günümüzde vajinismus merkezlerince uygulanan; bireye ve çifte özgü, bilimsel ve etikvajinismus tedavi yöntemleri sayesinde KALICI ŞEKİLDE ve KESİN ÇÖZÜM alabilmek mümkündür.

Vajinismus tedavisi sonrası'nda kadınlar normal bir cinsel ilişki yaşayarak gebe kalabilirler, ömürleri boyunca rahat bir şekilde jinekolojik muayene ve vajinal ultrason muayenelerinden geçebilirler, hamilelikleri normal gebelik sınıfındadır ve rahat bir şekilde normal doğum da yapabilirler.

Vajinismus tedavisi için kesin çözüm elde etmek için doğru bir merkez seçiminin önemi de büyüktür.

Soru Sor
HASTA ÖYKÜLERİ
HASTA ÖYKÜLERİ
İLETİŞİM ve RANDEVU
Merkezimiz HakkındaVajinismusErtelemeyin, Özgürleşin
0530 763 34 00