Bu bölümde “vajinismus nedir ve tedavisi nasıl yapılır” hakkında en güncel bilgiler yer almaktadır. Vajinismus hastalığı günümüzde tedavi edilebilen bir cinsel sorundur. Hatta tüm cinsel sorunlar arasında tedavisi en rahat uygulanabilendir.
Hastalarımız tarafından internette sıkça aranan;
Vajinismus nedir, görülme sıklığı nedir, ne tür belirtiler verir, sebepleri nelerdir, jinekolog muayenesi nasıl yapılır, vajinismusun tedavisi nasıl yapılır, tedavi başarısı nelere bağlıdır, evli olmayanlarda tedavi yapılır mı, evliliği nasıl etkiler, vajinismus sonrası normal doğum yapılabilir mi, vajinismus hastaları tedavi olmazsa neler olabilir, tedavi sonrası hastalık tekrarlar mı” gibi sorulara cevaplar yer almaktadır.
Öncelikle şunu belirtmem gerekiyor ki; vajinismus, kesin tedavisi olan bir hastalıktır. Modern tedavi yöntemleri ile ortalama 3 gün gibi bir sürede, parmak egzersizi olmadan, kalıcı bir şekilde tedavi edilebilmektedir.
Vajinismus; kişinin istemsiz olarak, vajina dış 1/3 bölümündeki kasları kasarak cinsel ilişkiye girememesi veya ilişkinin ağrılı olması durumudur. Cinsel arzu veya haz almada herhangi bir problem olmasa da birleşme anında kadın, kontrol dışı bir şekilde vajina kaslarını kasmaktadır. Bu da birleşmeyi imkânsız veya ağrılı bir hale getirmektedir. Bu hastalarda birleşmeye ilişkin korku ve kaygılar mevcuttur. Ayrıca bu hastalar ilişkiye girememenin yanında vajina içerisine fitil veya tampon da itememekte, hatta jinekolojik muayene olamamaktadırlar.
Vajinismus oldukça sık görülen cinsel sağlık problemidir ve her yaş grubunda rastlanabilmektedir. Evliliğin başlarında birleşme çok rahat olabilmekteyken; zorlu jinekolojik muayene, doğum, kürtaj, menopoz gibi durumlar bazı olayların sonrasın da ortaya çıkabilmektedir (İkincil vajinismus). Bazı hastalarda ise ilk ilişkiden itibaren birleşme anında, bilinçaltında yer alan yanlış, eksik veya abartılı bilgiler gün yüzüne çıkarak kadında farklı tepkiler sergilemesine sebep olmaktadır.
Tüm vücutta kasılma, eşini itme, kendini geri çekme, bacaklarını kapatma bazı hastalarda görülebilmektedir. Hatta çiftler bu durumu, “orada kemik gibi bir duvar var” şeklinde tarif etmektedir. Bu sebeple vajinismus “tamamlanmamış evlilik” olarak da tarif edilmektedir.
Çiftler bu durumu zamanla çözebileceklerini düşünüp veya farklı arayışlar içerisine girerek (kayganlaştırıcı, sakinleştirici, anestezi kremleri kullanarak ilişkiyi deneme gibi) tedaviyi sürekli ertelemektedir. Bu nedenle vajinismus “erteleme-kaçınma hastalığı” olarak da tanımlanmaktadır. Bazı çiftler durumu görmezden gelip, bu şekilde yıllarını geçirmektedirler.
Vajinismusun görülme sıklığı net olarak belirlenememektedir. Çünkü kadınlar bu durumu paylaşmaktan çekindiğinden ve bunun için çözüm arayışına girmediğinden gerçek rakamlar saptanamamaktadır. Bu nedenle yapılan araştırmalarda birbirinden farklı sonuçlar elde edilmiştir. Ülkemizde cinsel sağlık kliniklerine başvuran hastaların %50’ sinde vajinismus saptanmıştır. Topluma %54 kadında ise ilk ilişkide acı, korku olduğundan ilişki gerçekleşememiş, % 17’ sinde korkulardan dolayı ilişkiye girememeye devam ettikleri saptanmıştır.
Vajinismus düzeyine bağlı olarak farklı belirtiler ortaya çıkabilmektedir. Bazı hastalarda birleşme gerçekleşir; ancak ağrılı ve zorlu olmaktadır. Hastalar yanma, batma, ağrı, rahatsızlık, huzursuzluk hissi tariflemektedir. Bazılarında ise birleşme hiç olamamaktadır.
Hastalarda korku, heyecan, panik hali ortaya çıkmaktadır. Kalp atışlarında hızlanma, nefes nefese kalma haliyle birlikte ilişkinin devamında kendini geri çekme, bacakları kapatma, eşini itme davranışları sergilemektedirler.
Zamanla rahatsızlık hissi artmakta ve cinsel isteksizlik ortaya çıkmaktadır. Vajinismusun düzeyine göre belirtilerin şiddeti ve çeşidi de değişmektedir. Hastalar fitil veya tampon kullanamamakta, kendisinin veya eşinin genital bölgesine dokunmasına izin vermemekte, bazıları ise jinekolojik muayene olamamakta ve hatta muayene masasına (çatala) dahi çıkamamaktadır.
Vajinismusta birçok neden bir araya gelerek hastalığın ortaya çıkmasına sebep olmaktadır. Sosyal, psikolojik ve fiziksel sebepler bunlardan başlıcalarıdır. Yanlış, eksik, abartılı cinsel bilgiler bilinçaltına yerleşerek kişinin birleşme anında ki korku ve kaygılarına sebep olmaktadır. Bu yanlış, eksik ve abartılı cinsel bilgiler “cinsel mitler” olarak adlandırılmaktadır. Cinsel mitlere; ilk gecede kanamanın çok olacağı, yırtılma-parçalanma olacağı, kilitlenmenin olacağı örnek olarak verilebilir. Ayrıca kızlık zarına yüklenen anlam, cinselliğin kötülenmesi ve ayıplanması, geçmişte yaşanan cinsel travmalar da vajinismusun ortaya çıkmasına sebep olmaktadır.
İlişkiye girememenin altında yatan birçok neden vardır. Vajinismus bunlardan sadece biridir. İlişkiye engel olan herhangi bir biyolojik faktör varlığının değerlendirilmesi amacı ile görsel bir jinekolojik muayene şarttır. Bu, yardımcı malzemelerin kullanıldığı tam bir jinekolojik muayene değildir. Yalnızca gözle bir incelemeden ibarettir. Bu görsel değerlendirmede vajina girişi değerlendirilerek ilişkiye girmeye engel oluşturan herhangi bir biyolojik nedenin olup olmadığı ve kızlık zarının yapısı değerlendirilmektedir. Ayrıca hastanın genel durumuna bakılarak vajinismusun düzeyi de belirlenmektedir.
Vajinismus birçok faktörden kaynaklı ortaya çıkmasından dolayı, düzeyinden bağımsız olarak bireyselleştirilmiş tedaviler uygulanmaktadır. Yani standart tek bir tedavi yöntemi yoktur. Yabancıların dediği gibi “herkes için tek bir beden elbise olmaz”.
Vajinismus daha çok psikolojik nedenlidir ve tüm dünyada kabul görmüş tedavi yöntemlerinin başında bilişsel-davranışsal cinsel terapiler gelmektedir. Çoğu hastada, bilişsel-davranışsal terapiler yeterli gelmektedir. Bazı hastalarda bu terapilere ek olarak hipnoterapi, akupunktur, EMDR (göz hareketleri ile duyarsızlaştırma ve yeniden işleme),botulinum toksin enjeksiyonu gibi farklı yöntemler de uygulanabilmektedir. Fakat bu yöntemlerin hiçbirisi tek başına vajinismusun tedavisinde yeterli değildir, cinsel terapiye yardımcı olması açısından önemlidirler. Bazı durumlarda cerrahi yöntemler de kullanılabilmektedir. Bu da terapi öncesi yapılacak olan görsel jinekolojik muayene ile saptanmaktadır.
Cerrahi yöntemin uygulanması gereken durumlar;
Vulvar vestibülit sendromu, cinsel birleşmenin gerçekleşmesine rağmen vajen girişinde gerçek bir ağrı hissedilmesi durumudur. Buna vestibulum bölgesindeki kronik inflamasyon (yangısal durum) sebep olmaktadır. Cerrahi olarak bu bölge mukozasının çıkarılması kişinin ilişkide ağrı hissetmesine engel olup daha rahat ilişkiye girmesini sağlamaktadır. Kızlık zarında olan yapısal anomalilerde ise kızlık zarının çıkarılması veya açılması operasyonları uygulanabilmektedir.
Görüldüğü gibi; vajinismus için tek geçerli tedavi yöntemi kişiye özel planlanmış bilişsel-davranışsal cinsel terapidir. Ek yöntemler ihtiyaç dahilinde kullanılmaktadır. Terapilerde hedeflenen kişinin kendi vajina kasları üzerinde kontrolünü sağlamasıdır. Bu amaçla yapılacak olan bilişsel terapide, buna engel oluşturan cinsellikle ilgili yanlış, abartılı, eksik bilgiler doğruları ile düzeltilir. Bu bilgiler sadece kadına değil her iki eşe de verilerek çift, doğru bilgiler ışığında cinsellikle ilgili eğitilmektedir.
Kendi vücutlarını, genital organlarını tanımaları sağlanmaktadır. Davranışsal terapide ise vajinal kaslar üzerine uygulanan egzersizler ile kişinin bu bölgeye duyarsızlaşması sağlanmaktadır. Bu sayede vajinal kasların kontrolünü sağlayarak istemsiz kasılmalar engellenmekte ve birleşmenin gerçekleşmesi hedeflenmektedir.
Vajinal rehabilitasyon için parmak egzersizleri kullanılabilir; fakat bu pek çok hasta için rahatsız edici ve itici bulunmaktadır. Tedaviler parmak egzersizi kullanılmadan da çözüme ulaşabilmektedir.
Başarıda en önemli adım bu hastalığı kabullenerek tedavi olmayı hedeflemektir. Sürekli olarak bu konuda olumlu düşünceler beslemek gerekir. ‘Ya başaramazsam ya olmazsa’ ön yargısı en büyük düşmandır. Geri adım atmadan kararlı adımlar ile tedavide söylenenlere birebir uyum başarıyı getirecektir. Eğer kişi evli veya partneri varsa onun da desteği, tedavide hoşgörülü ve sabırlı olması tedaviye olan motivasyonu artıracak ve süreci hızlandıracaktır. Hastanın öncelikle kendisi için başarmayı istemesi en önemli düşüncedir.
Kliniğimizde vajinismus tedavisi için eş veya partner zorunluluğu yoktur. Terapiler bireysel olarak da yapılabilmektedir. Kişinin tedaviyi istemesi ve egzersizlere uyumu başarıdaki en önemli faktörlerdir. Bu nedenle evli olmayan kadınlar da kliniğimizde profesyonel yardım alabilmektedirler.
Eşlerin ilişkiye girememesi her ikisi açısından bakıldığında aslında bir hayal kırıklığıdır. Bundan dolayı zaman içerisinde çaresizlik, değersizlik hissi yaratarak farklı psikolojik durumlar ortaya çıkarmaktadır. Çözüm arayışına girmeyen çift, durumu zamana yayarak sürekli ertelemektedirler. Vajinismus bundan dolayı “erteleme-kaçınma hastalığı” dır. Evliliği ayakta tutan en önemli bağ olan cinsellik yaşanmadıkça; kadında eksiklik, terk edilme duygusu, yetersizliğe sebep olur. Eşte ise önemsenmeme, istenmeme, öfke, suçluluk gibi duyguları yaşatmaktadır. Bu da zamanla evliliği yıpratmakta, boşanmalara kadar gidebilmektedir.
Vajinismus tedavisi sonrası gebe kalan hastalar normal doğum yapabilirler. Ancak, tedavi görmüş hastalar illa ki normal doğum açısından zorlanmamalıdırlar. Doğum veya jinekolojik muayene ile ilgili süregelen kaygıları mevcutsa, detaylı olarak görüşülüp doğum şekli açısından hekimle birlikte karar verilmelidir.
Vajinismus tedavisi kalıcı bir çözüm sunar. Yani bir olay sonrası tekrarlanması beklenmez. “Bisiklet sürmeyi öğrenmek gibi” düşünülebilir. Çünkü tedavide yapılan şey vajinal kasların rehabilitasyonudur. Kişi bu kasların kontrolünü öğrendikten sonra ömür boyu unutmayacaktır.
Erteleme-kaçınma hastalığı olarak tanımlanan vajinismus tedavi edilmedikçe daha büyük sorunlara zemin hazırlamaktadır. Evlilikte kartopu kadar olan sorunlar adeta çığ gibi büyüyebilmektedir. Çünkü cinsellik, eşler arasındaki en kuvvetli bağlardan birisidir. Temelinde sağlam bir bağı olmayan evlilikler zaman içinde yıkılabilmektedir. İlişki gerçekleşemedikçe eşler birbirlerinde uzaklaşıp “cinsel isteksizlik” sorunu da ortaya çıkabilmektedir. Ayrıca erkeklerde sertleşme problemleri, erken boşalma gibi cinsel problemeler de zamanla baş göstermeye başlayabilir. Bu nedenle sorun fark edildikten hemen sonra profesyonel destek ile çözüme kavuşturulmalıdır. Günümüzde uygulanan modern ve yoğunlaştırılmış cinsel tedavi yöntemleri sayesinde vajinismus 3 ile 5 gün arasında çözüme kavuşabilmektedir.
Vajinismus tedavisini İstanbul’da Avrupa ve Anadolu yakasındaki kliniklerimizde özel eğitimlere sahip uzman kadromuz ile uygulamaktayız. Hera Klinik 2003 yılında Jinekolog, Aile Danışmanı ve Avrupa Board Sertifikalı Cinsel Terapist Doç. Dr. Süleyman Eserdağ tarafından Ankara da açılmış, ilerleyen yıllarda İstanbul (Nişantaşı ve Suadiye) ve İzmir klinikleri ile hizmetlerini farklı bölgelere yaymıştır.
2015 yılında yine Doç. Dr. Süleyman Eserdağ tarafından kurulan ve ülkemizin bu alanda ilk sivil toplum derneği olan ‘HERA Vajinismus Tedavi Eğitim ve Araştırma Derneği’ bünyesinde de aktif çalışmalara başlanmıştır.
Vajinismus tedavisi İstanbul, Ankara ve İzmir kliniklerinde Doç. Dr. Süleyman Eserdağ önderliğinde, HERA Vajinismus Derneği Sertifikalı deneyimli uzman hekimler tarafından uygulanan yöntemlerle yapılmaktadır. Bu üç şehirdeki tüm tedaviler aynı standarttadır.
Vajinismus tedavisi İstanbul Avrupa Yakası Valikonağı Caddesi, No:52/5 Nişantaşı adresinde olup; bu kliniğimizde Doç. Dr. Süleyman Eserdağ, Op. Dr. Servet Şekeryapan Çalıkoğlu ve birlikte çalıştığımız profesyonel ekibimiz hastalarımıza yardımcı olmaktadır.
İstanbul Avrupa yakası (Nişantaşı) kliniğinde Doç. Dr. Süleyman Eserdağ ve Op. Dr. Servet Şekeryapan Çalıkoğlu başta vajinismus tedavileri olmak üzere, cinsel sorunlar ve genital bölge estetiği üzerine ağırlıklı çalışmaktadır.
Vajinismus tedavisi İstanbul Anadolu Yakası 2016 yılında faaliyete geçmiştir ve Bağdat Caddesi, No:394/10, Suadiye-İstanbul adresindedir. Bu kliniğimizde Fellow düzeyinde Avrupa Board Sertifikalı Cinsel Terapist, Akupunkturist Uz. Dr. Şenay Eserdağ ve ekibi hasta kabulü yapmaktadır.
Vajinismus tedavisinde en çok merak edilen tedavinin ne kadar süreceğidir. Yoğunlaştırılmış seanslarla vajinismus tedavileri sayesinde kısa sürede kalıcı sonuca ulaşmak mümkündür.
Vajinismus tedavi süresinin kısalığı hem uygulanabilirlik, hem de motivasyon açısından hastalar için büyük önem taşımaktadır. Kısa sürede vajinismusu yeneceğini bilen hastalar tedaviye dört elle sarılmaktadır. Bu nedenle kliniklerimizde vajinismus tedavisinde yoğunlaştırılmış bir tedavi programı uygulanmaktadır. Bu tedavi programı “hücum terapisi” olarak da adlandırılmaktadır.
Vajinismus tedavisi İstanbul’da ortalama tedavi süresi 3-4 gün arasındadır. Bazen bu süreç 5-6 günü bulabilir ki; bu biraz da hastaya bağlıdır. Hastanın vajinismus seviyesi tedavi süresini 1-2 gün etkileyebilmektedir. Aynı zamanda azimli, kararlı ve sabırlı hasta grubumuzda da tedavi süreci oldukça hızlı ilerlemektedir.
Şehir dışından ve yurt dışından gelen hastalarımızın seansları geldikleri gün başlamaktadır. Hastalar, her gün üst üste gelecekleri ve günde ortalama olarak 1- 2 saat sürecek yoğunlaştırılmış bir terapi sürecine alınırlar. İstanbul içinden gelen vajinismus hastalarımızda ise yapılan ilk görüşme ve jinekolojik değerlendirme sonucunda ‘tedavilerin kaç seans süreceği, hangi yöntemlerin kullanılacağı ve maliyetin ne kadar olacağı’ konularında ayrıntılı bilgiler verilir. Tedavi için bir yol haritası çıkartıldıktan sonra, hastamızın arzusu doğrultusunda tedavilere belirlenen bir günde başlanılır. Unutulmamalıdır ki her hastanın tedavisi kendisine özeldir.
Vajinismus tedavisi İstanbul adresimizde, 2003 yılından bu yana, 12.000’in üzerinde hastamız başvurmuş ve tedavileri tamamlanmıştır. Tüm merkezlerimizde uygulanan tedavi yöntemleri birebir aynıdır. O yüzden sizin için hangi şehre ulaşmak daha kolay olacaksa o şehri tercih edebilirsiniz. İstanbul’a farklı şehirlerden gelen vajinismus hastalarımız, anlaşmalı olduğumuz hotellerde indirimli ücretlerle konaklayabilirler.
Tedaviye gelirken mümkün olduğunca kendinize güvenmeniz, sabır ve irade ile önerilen çalışmaları yapmanız ve pes etmemeniz önemli konulardır. Vajinismus tedavisi sonrası çiftleri son derece güzel bir süreç beklemektedir.
Hikayeme başlamadan önce "Hera Kliniğe" çok çok teşekkür şükranlarımı dile getiriyorum. 26 yaşındayım 4 aylık evliydim eşimle ilk gece ilişkiye giremedik. Belki stresten yorgunluktan olmuştur diye düşündük ama olmadı 4 aydır denedik olmu...
Merhaba bu yazıyı okuyan arkadaşım. Bu yazıyı okuyorsan ve hiçbir şekilde vajinismusu yenemediysen Şenay hanım'a gitmelisin. Eşiöle 5 yıldır beraberiz ve 4 yıllık evliyiz. Evliliğim bu vajinismus iletti yüzünden karamsar, içine kapanık ...
Vajinismusun bir hastalık olduğunu ve benimde bu hastalığa sahip olduğumu araştırmalarım sonucu farkettim. Hera klinikte Servet Hocam ve Safinaz ablam sayesinde hastalığım 4 günlük süreç içerisinde çözüme kavuştu. Artık çözüm yolunu bul...
O zaman bir bebek haberide benden gelsin :) bende Mart ayında Safinaz Hanım yardımıyla vajinismustan kurtulanlardanım. Bugün de bebeğimizin kalp atışlarını duyduk. Tekrardan Süleyman beye, Şenay hanıma ve bütün çalışanlara teşekkür ederi...
Bir aylık bir evlilik hayatım vardı. Evlenmeden önce böyle bir hastalığı sahip olduğumu bilmiyordum. Evlendiğim gece başarısız geçmiş ve ertesi gün bir birlikteliğim olmuştu. Fakat hep korkum vardı ve bu korkular sürekli devam ediyor ili...
Merhabalar :) Ben 8 aylık evlilik süreciyle buraya geldim. Vajinismus olduğumu anladığımda bunu aşamayacağımı düşünmüştüm. İnternetten araştırdığımda karşıma Hera ailesi çıktı. 5 gün sonunda sorunumuzun büyük bir kısmını hallederecek bur...
Kaç doktora gittiysek olumsuz ve hoşgörüsüz karşılandık. Burası bize ilaç gibi geldi. Derdimizi çok kolay anlattık ve çözümleri bizi ve beni çok rahatlattı. 4 yıl boyunca birbirimize yaklaşamadık ama çok zor değilmiş, başardık! Mutylaka...