Cinsel isteksizlik ve vajinismus bazen birbirine karıştırılabilmektedir. Bu iki cinsel sorun birbirinden çok farklılıklar gösterir. Bu makalemizde “cinsel isteksizlik neden olur? Sebepleri nelerdir? Belirtileri nelerdir? Cinsel isteksizlik tedavisi nasıldır?” gibi soruların cevaplarına ulaşabileceksiniz.
Cinsel isteksizlik, diğer ismleri ile “frijidite” veya “cinsel soğukluk sorunu” en az 6 ay süreyle cinsel haz kaybı, cinsel ilişki, fantezi ve tüm cinsel aktivitelerden uzaklaşma durumudur. Yani hem ileri düzeyde cinsel aktivitelerden uzaklaşma, hem de düşünce bazında cinselliğin akla dahi gelmemesi durumu söz konusudur. Kadınlarda ve erkeklerde hayatın belli döneminde görülen, yaşa bağlı görülme sıklığı artan, hem kişinin kendi psikolojisinde hem de partner ilişkilerinde sıkıntılara yol açan bir cinsel bozukluktur.
“Cinsel aktivite” denilirken partner ile cinsel ilişki veya kendi başına mastürbasyon gibi işlevler akla gelmelidir.
Cinsel isteksizlik belirtileri kişiden kişiye değişmektedir. Bu problemi yaşayan kadınlarda, çoğu zaman cinsel ilişki rahat bir şekilde gerçekleşmesine rağmen haz ve tatmin ile ilgili ciddi sıkıntılar mevcuttur. Kişi, cinsellikle ilgili her türlü aktivitelerden ve cinsel fantezilerden uzak yaşamaktadır. Hastaların bir kısmında uyarılma eksiliğine bağlı olarak ıslanma sorunu da mevcuttur. Vajinal kuruluk nedeni ile cinsel ilişkide ağrı, sık rastlanılan bir durumdur.
Cinsel isteksizlikte ilişki sırasında uyarılma, vajinada ıslanma ve orgazm olamamaktadır. İlişki sıklığı oldukça azdır veya hiç olmamaktadır. Ön sevişme, mastürbasyon, porno seyretme gibi cinsel aktivitelerden uzaklaşma mevcuttur. İleri düzeylerde kadın, eşinin kendisine dokunmasına dahi tahammül edememektedir. Çünkü ön sevişmenin ilişkiyle biteceğini bilmek ilişkilerden kaçınma sebebi olmaktadır. Uyarılmanın azlığına bağlı olarak vajinadaki ıslanma azlığı (vajinal kuruluk) mevcuttur.
Zaman içinde eşle birlikte yapılan cinsel aktiviteler (ön sevişme, oral ilişki, mastürbasyon gibi) bir “görev” haline dönüşmektedir. Kadınların bir kısmı eşlerini kaybetmemek için veya ihanete uğramamak için cinselliği istemedikleri halde kendilerini ilişkiye zorlarlar. Bir kısmı ise cinselliği tümden reddederler.
Cinsel isteksizlik sorununun bir üst boyutu ‘cinsel tiksinti bozukluğu’ dur. Cinsel tiksinti sorunu yaşayan kadınlarda cinsellikten tam bir kaçınma vardır. Cinsel ilişkiden tiksinme, penise bakamama, dokunamama, meniden iğrenme, ilişki sırasında öğürtü ve bazen kusma isteği sık rastlanılan belirtilerdir. Cinsel tiksinti bozukluğu genel olarak cinselliğe veya yalnızca eşe karşı oluşabilmektedir.
Vajinismus ve cinsel isteksizlik (cinsel soğukluk) farklı kavramlardır. Vajinismus cinsel ilişki sırasında istem dışı kasılmalara bağlı olarak cinsel ilişkinin ya hiçbir şekilde gerçekleşememesi ya da oldukça zor ve ağrılı gerçekleşmesi problemidir. Vajinismusta genel olarak cinsel isteksizlik yoktur.
Hatta çiftlerin çoğunda cinsel birleşme olmaksızın kısıtlı şekilde (elle veya sürtünme yolu ile) cinsel tatmin yöntemlerine de başvurabilmektedirler. Vajinismus hastaları klitoris sürtünmesi ile orgazm dahi olabilirler. Vajinada ıslanma olmakta, ancak birleşme anı geldiğinde bu ıslaklık birden azalmaktadır.
Sorun tamamen birleşme anında ortaya çıkmaktadır. Ancak vajinismus hastalarında, zamanla cinsel haz eksikliği gelişebilir. Çünkü bir “öğrenilmiş çaresizlik” durumu oluşmaktadır. Yani her ilişki denemesinin başarısızlıkla sonuçlanacağını bilmek zamanla ilişkiden soğumaya, hiç cinsel ilişkiyi denememeye yol açabilmektedir. Böylelikle zaman içinde kadının kendisinde hatta partnerinde dahi cinsel haz problemi oluşabilmektedir.
Özetlemek gerekirse; Vajinismus sorunu yaşayan çiftlerin bir kısmında azalan cinsel ilişki sıklığına bağlı olarak ilişkiler anlamsız, gereksiz hale gelebilmektedir. Bu şekilde kadında ve erkekte zaman içinde cinsel isteksizlik (cinsel soğukluk) sorunu da ikincil olarak ortaya çıkabilmektedir. Vajinismusta önceden cinsel isteksizlik durumu olmamasına rağmen bu sorun da zaman içerisinde gelişebilir. Bu da cinsel problemin daha da büyümesine neden olacaktır.
Problemin bir çığ gibi büyümemesi için vajinismus sorunu yaşayan çiftlerin zaman kaybetmeden bir an önce profesyonel destek almalarını önermekteyiz.
Cinsel isteksizlik ile vajinismus bir arada da görülebilir.
Bazı kişilerde daha önceden gelen cinsel isteksizlik sorunu ile vajinismus beraber görülebilir. Bu durum nadir olarak görülmesine rağmen, tedavisi daha zor ve daha fazla zaman alıcıdır. Vajinismus ile cinsel isteksizlik sorunun birlikteliği olması durumunda daha yoğun bir cinsel terapi uygulanması gerekmektedir.
Cinsel isteksizliğin çok farklı nedenleri vardır. Çoğunlukla sebepler psikolojiktir, ancak bazı organik (patolojik) durumlarda da cinsel isteksizlik olabilir.
Özellikle cinsel ilişki sırasında ağrı yaşanması durumunda zaman içinde cinsel isteksizlik problemi ortaya çıkabilmektedir.
Cinsel ilişkide ağrı sebepleri genelde jinekolojik ve dış genitalyanın derisine bağlı dermatolojiktir. Bazı nedenler:
Diğer jinekolojik patolojiler: Rahmin ters duruşu, yumurtalık kistleri, miyomlar vs.
Kronik (süreğen) hastalıkların pek çoğu cinsel isteksizliğe yol açabilmektedir. Efor kapasitesini düşüren kalp hastalıkları (kalp yetmezliği gibi),akciğer hastalıkları (KOAH, Astım vs),nörolojik hastalıklar (Multipl skleroz, nöropatiler),şeker hastalığı, damarsal problemler (ateroskleroz) ve romatizmal hastalıklar bu kronik hastalıklardan bazılarıdır. Ayrıca depresyon, anksiyete bozuklukları, şizofreni gibi psikiyatrik hastalıkların pek çoğunda da cinsel soğukluk gelişebilmektedir.
Bipolar bozuklukta dönem dönem ileri düzeyde cinsel isteksizlik, dönem dönem de artmış bir cinsel istek söz konusudur. Parkinson hastalarının kullandığı L-dopa ilacı (Madopar) ise cinsel istek ve dürtüleri arttırmaktadır.
Diğer taraftan kronik hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçların pek çoğu da cinsel isteksizliğe neden olabilmektedir.
Kronik sigara, alkol ve uyuşturucu bağımlılığı da cinsel isteği olumsuz yönde etkilemektedir.
Kronik hastalıkların semptomatik tedavisinde kullanılan tüm ilaçlar cinsel istekte azalmaya neden olabilmektedir. Ancak cinsel isteği olumsuz yönde etkilediği bilinen en sık ilaçlar:
Kadınların hayatlarının farklı dönemlerinde cinsel haz azalmaktadır. Bu dönemler arasında:
Diğer taraftan bazı kadınlarda adet siklüsü sırasında da cinsel istekte değişimler izlenebilmektedir. Örneğin adet öncesi ve yumurtlama döneminde istek genelde belirgin şekilde artmaktadır.
Cinsel isteksizlik çok farklı psikolojik sebepler sonucunda da oluşabilmektedir. En sık nedenleri arasında:
Testosteron, estrojen, dopamin gibi hormonlar cinsellik üzerine pozitif etkilidirler. Diğer taraftan serotonin, prolaktin ve opioidler ise negatif etkidedirler. Sağlıklı bir bireyde beyin- omurilik sıvısı içindeki bu hormonlar bir terazinin iki kefesi gibi hep belli oranlarda, belli düzeylerde yer alırlar. Bir hormonun normalden fazla artışı cinsel istek üzerinde artış veya azalma sebebi olabilmektedir.
Cinsel isteksizlik tedavisi bireye özeldir. Sorun organik (fiziksel) sebeplere bağlıysa öncelikle bu durumlar düzeltilmelidir. Kullanılan ilaçlara bağlı olarak gelişmişse bu ilaçlar değiştirilebilir veya dozları yeniden ayarlanabilir.
Primer (birincil) cinsel isteksizlik tedavisi için genelde en uygun yöntemler bilişsel davranışsal cinsel terapi yöntemleridir. Cinsel terapiler ortalama olarak 10-15 seans arası sürer. Cinsel tiksinti problemi yaşayanlarda bu tedavi süresi biraz daha uzun olabilir. Cinsel travması olan hastalarda, cinsel terapilere farklı yöntemler de eklenebilmektedir (hipnoterapi, akupunktur tedavisi, EMDR gibi).
Gerekli durumlarda kadınlarda ve erkeklerde cinsel hazzı arttırıcı ilaç tedavileri, yaşam koşullarının değiştirilmesi ve beslenme alışkanlıklarının düzenlenmesi de yapılabilmektedir.
Kliniğimizde cinsel isteksizlik tedavisi konusunda bilgi ve randevu almak için whatsapp hattımızı aramanız veya mesaj bırakmanız yeterli olacaktır: +90 530 763 34 00
Hikayeme başlamadan önce "Hera Kliniğe" çok çok teşekkür şükranlarımı dile getiriyorum. 26 yaşındayım 4 aylık evliydim eşimle ilk gece ilişkiye giremedik. Belki stresten yorgunluktan olmuştur diye düşündük ama olmadı 4 aydır denedik olmu...
Merhaba bu yazıyı okuyan arkadaşım. Bu yazıyı okuyorsan ve hiçbir şekilde vajinismusu yenemediysen Şenay hanım'a gitmelisin. Eşiöle 5 yıldır beraberiz ve 4 yıllık evliyiz. Evliliğim bu vajinismus iletti yüzünden karamsar, içine kapanık ...
Vajinismusun bir hastalık olduğunu ve benimde bu hastalığa sahip olduğumu araştırmalarım sonucu farkettim. Hera klinikte Servet Hocam ve Safinaz ablam sayesinde hastalığım 4 günlük süreç içerisinde çözüme kavuştu. Artık çözüm yolunu bul...
O zaman bir bebek haberide benden gelsin :) bende Mart ayında Safinaz Hanım yardımıyla vajinismustan kurtulanlardanım. Bugün de bebeğimizin kalp atışlarını duyduk. Tekrardan Süleyman beye, Şenay hanıma ve bütün çalışanlara teşekkür ederi...
Bir aylık bir evlilik hayatım vardı. Evlenmeden önce böyle bir hastalığı sahip olduğumu bilmiyordum. Evlendiğim gece başarısız geçmiş ve ertesi gün bir birlikteliğim olmuştu. Fakat hep korkum vardı ve bu korkular sürekli devam ediyor ili...
Merhabalar :) Ben 8 aylık evlilik süreciyle buraya geldim. Vajinismus olduğumu anladığımda bunu aşamayacağımı düşünmüştüm. İnternetten araştırdığımda karşıma Hera ailesi çıktı. 5 gün sonunda sorunumuzun büyük bir kısmını hallederecek bur...
Kaç doktora gittiysek olumsuz ve hoşgörüsüz karşılandık. Burası bize ilaç gibi geldi. Derdimizi çok kolay anlattık ve çözümleri bizi ve beni çok rahatlattı. 4 yıl boyunca birbirimize yaklaşamadık ama çok zor değilmiş, başardık! Mutylaka...