VajinismusVAJİNİSMUSErtelemeyin, ÖzgürleşinBAŞARI ÖYKÜLERİMENÜ

Vajinismus ve Genital Organlar

Vajinismus ve Genital Organlar

Vajinismus hastalarının neredeyse tamamı hekime şu cümleyle başvurur: “Sanki vajinamın girişinde bir duvar var, penis o duvara çarpıyor ve içeri girmiyor. ” O duvar hangi duvar gelin birlikte bakalım.

Kadın genital organları

Kadın genital organları 2’ye ayrılır: İç genital organlar ve dış genital organlar. İç genital organlar yumurtalıklar (overler),tüpler, rahim (uterus) ve vajinadır. Dış genital organlar ise dış dudaklar (labia majora),iç dudaklar (labia minora),mons pubis ve klitoristen oluşmaktadır. Kızlık zarı (hymen) ise vajnanın girişinde (introitus) yer alan, ortası boş olan halkasal (sirküler) esnek bir mukoza parçasıdır.

Bir iç genital organ olan vajina 8-10 cm uzunluğunda tüp gibi bir yapıya sahiptir. Sahip olduğu bağ doku ve elastik lifler sayesinde çok esnek bir yapıya sahiptir yani esner ve uzar. Vajinismus hastalarının bahsettiği o “duvar” aslında “kaslardan” oluşan bir duvardır.

İç genital organlar pelvis kemiği yani leğen kemiğinin üzerinde bulunurlar ve vajinanın girişteki 1/3’lük kısmı pelvik taban kasları (PC kası) olarak adlandırılan bir grup kas tarafından sarılmıştır. Bu kaslar hem iç genital organların yerçekimine karşı koymasını sağlar, hem de ıkınma ve idrar kontrolü gibi fonksiyonları sağlar. İşte bu kaslardaki kontrolsüz kasılma sonucunda vajinanın girişi adeta bir duvar haline gelir; çünkü bu kas grubu çok güçlü bir kas grubudur.

Vajinismus ve Vajina

Normal şartlar altında gün içinde idrarımızı yaparken ve tutarken defalarca kontrol edebildiğimiz bu vajinal kaslar, vajinismus hastalarında penisin vajinaya girmesi esnasında kontrolsüzce kasılır. Bu duruma sebep olan şey bilinçaltından yükselen gerçekdışı korku ve kaygılardır.

Vajinismus tedavisinin temelinde işte bu kişinin kontrolünden bağımsız şekilde kasılan kasları kontrol etmeyi öğretmek vardır. Bu tedavi şekline davranışsal terapi adı verilmektedir. Tabii ki bu terapide pek çok özel terapi tekniği bulunmaktadır; önce bilişsel terapi ile doğru zannedilen yanlışları değiştirmek, takiben davranışsal terapiler ile kas kontrolü ve vajina içerisine bir şey alabilmeyi öğretmek gerekmektedir. Bu terapi tekniği doğru şekilde uygulandığında yüzde yüz başarı ile sonuçlanan ve kalıcı bir tedavi yöntemi olmaktadır.

Genital Organların Doğuştan Problemleri ve Vajinismus

Kimi zaman genital organlarda doğuşsal anatomik problemler olabilmektedir; kızlık zarı anomalileri ve vajinal anomaliler bunlardan en sık görülenleridir. Bu durumların tamamı terapiden önce nu konuda deneyimli bir kadın doğum uzmanı tarafından yapılacak basit bir muayene ile kolaylıkla saptanabilmektedir. Genital organ anomalileri vajinismus hastalarının çok küçük bir kısmında bulunmaktadır ve basit cerrahi müdahaleler ile tedavi edilebilmektedir. Takiben uygulanacak bilişsel davranışsal terapi ise yine tedavinin temel yapıtaşı olacaktır.

Soru Sor
HASTA ÖYKÜLERİ
HASTA ÖYKÜLERİ
İLETİŞİM ve RANDEVU
Merkezimiz HakkındaVajinismusErtelemeyin, Özgürleşin
0530 763 34 00