Vajinismus cinsel ilişkide ön sevişme aşamasında hiçbir sıkıntı yokken birleşme esnası geldiğinde ilişkinin gerçekleşememesi ya da zor ve ağrılı olarak gerçekleşmesi olarak kabaca tarif edebiliriz. Vajinismus sorunu bazı hastalarda ilk ilişki denemesinden itibaren görülürken, bazılarında da birtakım psikolojik travmalardan sonra ortaya çıkmaktadır.
Kişiden kişiye farklı vajinismus türleri olabilir.
Vajinismusun bu türünde vajinismuslu bayanların pek çoğu hayatları boyunca hiçbir zaman ilişkiye girememişlerdir; yani diğer bir tabirle halen bakiredirler.
Çoğu zaman kızlık zarının bütünlüğünün de korunduğu bu durum “Primer vajinismus” (Birincil vajinismus) olarak bilinmektedir.
Primer vajinismus tedavi edilmediği takdirde ‘ömür boyu vajinismus’ (life long vaginismus) olarak da bilinir.
Vajinismus türlerinden bir diğeri olan ikincil vajinismus, çok daha az bir oranda karşımıza çıkmaktadır.
Hastalar, cinselliği önceden yaşamalarına rağmen yaşadıkları zor bir doğum, jinekolojik muayene, kürtaj, cinsel taciz veya tecavüz gibi cinsel travmalar sonrasında ilişkiye artık giremez hale gelmişlerdir. Bu da “Sekonder vajinismus” (İkincil vajinismus) olarak bilinmektedir.
Eşe karşı gelişen cinsel ilişkiye girememe durumudur. Genelde eşle ilgili evlilik sorunları ön plandadır. Eşe karşı sevgi eksikliği, öfke, evlenirken yaşanılan aileler arası olumsuzluklar kadının eşine karşı uzak durmasına ve ilişkiyi reddetmesine neden olur.
Özellikle kızlık zarı, daha sonrasında da vajina, dış genitalya ile ilgili doğuştan gelen veya sonradan kazanılmış engeller cinsel ilişkiye girememe sorununa neden olabilir.
Kızlık zarının sert, yüksek kenarlı, yarım ay, septalı ve elekli olması durumlarında yapısal bariyerler cinsel ilişkiye girmeyi engelleyecektir. Diğer taraftan vulvar vestibulit sendrom (VVS) de cinsel ilişkiye girememe nedeni olan yapısal kaynaklı vajinismus türleri arasındadır.
Vajinismus orunu hangi vajinismus türlerini içerirse içersin, ortak olan nokta vajinayla ilgili en ufak bir müdahaleye bile hastaların izin vermek istememesidir. Burada bilinmesi gereken; vajinismusun profesyonel bir destek alınmadan kendi kendine çözülebilecek bir sorun olmadığıdır.
Bu yüzden bir an önce ertelemeden doğru merkez arayışına girmek ve bu sorunu çözmek için tedaviye başvurmak son derece önemlidir.
Günümüzde tüm vajinismus türleri, bilimsel yöntemler ışığında tedavi edilebilmektedir.
Değişik nedenler sonucunda ortaya çıkabilen vajinismus türleri, vajinismusun görülen farklı çeşitleri vardır. Vajinismus tanım olarak cinsel soğukluktan çok farklı bir kavramdır.
Bir kez bile olsun cinsel ilişkinin gerçekleşememesi durumudur. Vajinismus hastalarının büyük bir kısmı primer vajinismustur.
Primer vajinismus türündeki hastaların tamamı halen bakiredirler. Vajinismus hastalarının çoğu (% 90’ından fazlası) primer vajinismus türündedir.
Önceden sağlıklı şekilde ilişki mümkün iken yaşanmış bir cinsel veya genital travma sonrası (olaylı bir doğum, düşük, kürtaj, kaba bir şekilde yapılan bir jinekolojik muayene, taciz veya tecavüze maruz kalma gibi) gelişen vajinismus durumudur.
Tarafımıza başvuran vajinismus sorununa sahip kadınların büyük bir çoğunluğu hiç bir zaman ilişkiye girememiştir, yani halen bakiredir (Primer vajinismus türü ). Bununla birlikte bazı kadınlar önceden cinsel ilişkiyi başarabilmişken, sonradan cinsel ilişkiye girememe durumu ile karşı karşıya kalmışlardır (sekonder vajinismus türü).
Bir takım engellerden dolayı bireyin cinsel ilişkiye girememesidir. Vajinismus da bir tür aparonidır.
‘Cinsel ilişki sırasında ağrı veya acı hissetmek’ dir. Ağrılı cinsel ilişki (disparoni) vajinismusa bağlı olabileceği gibi fiziksel bazı sebepler sonucunda da ortaya çıkmış olabilir.
Kızlık zarının alt kısmında aşırı derece duyarlılık, hassasiyet oluşu sonucunda vajinismus, disparoni ve anorgazmi (orgazm olamama) gibi şikâyetlerin ortaya çıkması ile ilgili bir sendromdur. Kadınlarda en çok cinsel ilişki sırasında vajina girişinde ağrı, yanma, batma gibi disparoni şikayetlere neden olur.
Hastanın kendi ifadesine göre cinsel ilişkinin son derece ağrılı oluşu veya hiç olmaması sonrasında şüphelenilerek yapılan bir jinekolojik muayene ile vajina girişindeki kızarık ve ödemli bölgenin gözlenmesi sonrasında o bölgenin pamuk uçlu bir çubukla dokunulmasıyla ağrıya oldukça duyarlı oluşu sonucunda Vulvar Vestibulit Sendromun (VVS) kesin teşhis edilebilmektedir.
Vulvar vestibulitis’in tam olarak neden kaynaklandığı henüz bilinmemektedir. Tedavide ise basit bir cerrahi operasyon ile bu bölgenin çıkarılması sorunu tamamen ortadan kaldırabilir (parsiyel himektomi ameliyatı). Genelde lokal veya bazen de genel anestezi eşliğinde yapılan bu operasyonlar 10-15 dakikalık bir sürede problemin çözülmesinde etkinlik sağlamaktadır.
İlk görüşme sırasında yapılan jinekolog değerlendirme ile kesin tanı konulabilmekte, vajinismus türleri ortaya konulabilmekte ve tedavi ile ilgili bir yol haritası oluşturulmaktadır. Bu nedenle vajinismus tedavisi öncesinde yapılan jinekolojik değerlendirmenin önemi büyüktür.
Hikayeme başlamadan önce "Hera Kliniğe" çok çok teşekkür şükranlarımı dile getiriyorum. 26 yaşındayım 4 aylık evliydim eşimle ilk gece ilişkiye giremedik. Belki stresten yorgunluktan olmuştur diye düşündük ama olmadı 4 aydır denedik olmu...
Merhaba bu yazıyı okuyan arkadaşım. Bu yazıyı okuyorsan ve hiçbir şekilde vajinismusu yenemediysen Şenay hanım'a gitmelisin. Eşiöle 5 yıldır beraberiz ve 4 yıllık evliyiz. Evliliğim bu vajinismus iletti yüzünden karamsar, içine kapanık ...
Vajinismusun bir hastalık olduğunu ve benimde bu hastalığa sahip olduğumu araştırmalarım sonucu farkettim. Hera klinikte Servet Hocam ve Safinaz ablam sayesinde hastalığım 4 günlük süreç içerisinde çözüme kavuştu. Artık çözüm yolunu bul...
O zaman bir bebek haberide benden gelsin :) bende Mart ayında Safinaz Hanım yardımıyla vajinismustan kurtulanlardanım. Bugün de bebeğimizin kalp atışlarını duyduk. Tekrardan Süleyman beye, Şenay hanıma ve bütün çalışanlara teşekkür ederi...
Bir aylık bir evlilik hayatım vardı. Evlenmeden önce böyle bir hastalığı sahip olduğumu bilmiyordum. Evlendiğim gece başarısız geçmiş ve ertesi gün bir birlikteliğim olmuştu. Fakat hep korkum vardı ve bu korkular sürekli devam ediyor ili...
Merhabalar :) Ben 8 aylık evlilik süreciyle buraya geldim. Vajinismus olduğumu anladığımda bunu aşamayacağımı düşünmüştüm. İnternetten araştırdığımda karşıma Hera ailesi çıktı. 5 gün sonunda sorunumuzun büyük bir kısmını hallederecek bur...
Kaç doktora gittiysek olumsuz ve hoşgörüsüz karşılandık. Burası bize ilaç gibi geldi. Derdimizi çok kolay anlattık ve çözümleri bizi ve beni çok rahatlattı. 4 yıl boyunca birbirimize yaklaşamadık ama çok zor değilmiş, başardık! Mutylaka...