VajinismusVAJİNİSMUSErtelemeyin, ÖzgürleşinBAŞARI ÖYKÜLERİMENÜ

Vajinismus Hastalarının Kişilik Özellikleri

Vajinismus Hastalarının Kişilik Özellikleri

Vajinismus Kimlerde Görülür?

Bu bölümde; ‘vajinismus hastalarının kişilik özellikleri, vajinismus için kimlerin risk grubu içinde yer aldığı’ gibi bilgiler yer almaktadır.

Vajinismus tedavi edilmediği takdirde zaman içerisinde büyüyerek kişilerin tüm hayatlarını etkileyen bir cinsel sorundur. Vajinismus sorunu cinsel tedavi yapılmaksızın yıllar boyu devam etmekte, çözümsüz kalmakta, çiftin ilişkilerinde boşanmaya kadar götüren bir sürecin başlamasına neden olmaktadır.

Her hastalıkta olduğu gibi vajinismus tedavileri yerine, bu sorunun baştan oluşmasını engellemek daha önemlidir. Bu makalede ‘vajinismus hastalarındaki ortak kişilik özellikleri ve vajinismusu önlemek için yapılması gerekenler’ hakkında genel bilgiler yer almaktadır.

Vajinismusta Aile Yapısı

Vajinismuslu kadınların aile yapılarına bakıldığında; baskıcı ve otoriter bir baba ve pasif bir anne şeklinde aile yapısı daha sıktır. Bazı ailelerde ise anne, ağabeyler veya kişilerin büyümelerinde yer alan aile büyükleri (anneanne, dede, dayı veya teyze gibi) baskıcı, tutucu, aşırı düzeyde gözetici veya otoriter olabilir.

Kendi klinik tecrübemize göre anne ve babanın küçük yaşlarda ayrılması, ebeveynlerden birisinin ölümü, babaanne veya anneanne yanında yetiştirilme, yetiştirme yurdunda büyüme gibi durumlarda da riskler artmaktadır.

Geleneksel Aile Yapısı

Ailede geleneksel, tutucu veya katı dini kurallar ile büyüyen kişiler de vajinismus açısından riskli gruptadır. Yine başkaları tarafından “emanet büyütülen” kişilerde veya gelenekçi ailelerde erken çocukluk dönemlerinden itibaren bir takım korumacı mesajlar verilmektedir: “Sen artık koskoca bir kız oldun, eteğini ört, bacaklarını öyle ayırma, bisiklete binerken dikkatli ol, buranı çarpma, kızlığın senin namusundur, kaybedersen bittin sen, öl daha iyi” gibi…

Cinsellik hiç yokmuş gibi cinselliğin hiç konuşulmadığı, ayıp, pis, iğrenç veya günah sayıldığı aileler, çocuklarına küçük yaşlardan itibaren yeterince bilgi vermediklerinden ötürü çocuklarını cinsel sorunlar açısından riske atarlar. Çünkü eksik bilgiler yalan yanlış da olsa dış çevre tarafından doldurulacaktır.

Cinselliğin hor görüldüğü, aşağılandığı ailelerin çocuklarında vajinismus, ağrılı cinsel ilişki (disparoni) orgazm olamama (anorgazmi) erken boşalma, iktidarsızlık gibi genel cinsel sorunların görülme olasılığı artmaktadır.

Bazı babaların küçük kızlarına verdiği “erkeklerden uzak dur, onlardan arkadaş olmaz, onların düşünceleri cinsellik, tek amaçları kadınları kullanmaktır” gibi mesajlara karşılık küçük kız çocukların verdiği zekice cevaplar bazen babaları bile komik duruma düşürebilir: “İyi de baba sen de bir erkeksin, nasıl bu tür şeyler düşünebiliyorsun ki...”

Modern Aile Yapısında Vajinismus

Vajinismuslu bayanların bir kısmı ise modern bir ailede, son derece de rahat bir şekilde yetiştirilmelerine rağmen bu durumun neden kendi başlarına geldiğini bir türlü anlayamamaktadırlar. Aslında bu grup da azımsanmayacak büyüklüktedir.

Vajinismus Hastalarında Mükemmeliyetçi Kişilik Yapısı

Vajinismuslu bayanların pek çoğu iş veya kariyer konusunda idealist, kişilik yapısı olarak mükemmeliyetçi, hatta işkoliktirler. Aslında bir yerde evden kaçma içgüdüsü ile kendilerini mesleklerine verirler.

Mükemmeliyetçilik duygusu, oto kontrolün fazlalığı, içsel disiplinin oldukça gelişmiş olması da vajinismus bayanlarının ortak özellikleri arasındadır. Aile tarafından iyi eğitim görmüş, baskıcı ortamda büyümemesine rağmen kendisini aşırı derece kontrol etmesini bilen bu gruptaki bayanlar “iyi kız olma sendromu” olarak da ifade edilirler.

İyi kız olma sendromu vajinismus yanında cinsel isteksizlik, anorgazmi (orgazm olamama) gibi sorunlarına yol açabilir. Bu tür kişilerde her zaman için kontrollü olmak son derece önemlidir.

“Benim Canım Tatlıdır” Diyenler

Savunma kalkanı zayıf, kolay konuşulanların etkisinde kalan, genel anlamda korkuları fazla kişilik yapısındakilerde vajinismus görülme sıklığı daha fazladır. Kendilerini “benim canım tatlıdır” diye tarif eden bu gruptaki kişiler de cinsel ilişkiye girememe veya kasılarak ağrılı girme şikayetleri ile hekimlerin kapısını çalmaktadırlar.

Çocuksu Kişilik Yapısı

Çocuk yapılı, ruhsal anlamda bütünlüğünü, olgunluğunu tam olarak tamamlayamamış kişilerde de vajinismus daha sık olarak izlenmektedir. Bu da halk arasında “çocuk ruhlu” olarak tabir edilen kişilik yapısındaki gruptur.

Çocuksu kişilik yapısındaki vajinismus hastalarında cinsel kimlik yaşı kendi yaşlarının çok altında (genelde 11-13 yaşları arasında) takılıp kalmıştır. Bu grup çocukluk döneminde anne ve babalarından ruhsal anlamda kopamamış, büyümemiş veya büyümek istemeyen, öz güveni düşük, sürekli çocuk kalmak isteği gösteren kişileri içerir.

Özetlemek gerekirse; vajinismus pek çok değişik kişilik yapısındaki kişilerde ortaya çıkabilen bir sorun olup, bunu önceden kestirebilmek çok kolay değildir.

Çocukluğu sevgi dolu geçmiş, sağlıklı bir aile yapısına sahip, ailesi tarafından öz güvenli yetiştirilmiş, cinselliğin rahat şekilde konuşulduğu, her yaşta yaşa uygun cinsel bilgilendirmenin yapıldığı ailelerde her cinsel sorun gibi vajinismusun da görülme sıklığı oldukça azalacaktır.

Soru Sor
HASTA ÖYKÜLERİ
HASTA ÖYKÜLERİ
İLETİŞİM ve RANDEVU
Merkezimiz HakkındaVajinismusErtelemeyin, Özgürleşin
0530 763 34 00